Untitled Document

Nakon 18 godina gotova mrtvačnica

Objavljeno 13.11.2007.

Pregradsko komunalno poduzeće Niskogradnja ove je godine uredilo najmlađe pregradsko groblje, koje se nalazi u Stipernici.

Mještani župe Marinci sve do 1980. pokapali su se na groblju na Vinagori, a to je za sprovoda značilo pješačenje dva do tri sata do vinagorskoga groblja. Stoga su mještani okupljeni u mjesnu zajednicu prije 27 godina kupili za groblje parcelu i u Stipernici su počeli ukopi, a prije 18 godina uz groblje počeli su graditi i mrtvačnicu. Za desetak godina stavili su je pod krov, no ništa više nije učinjeno osim golih zidova, sve dok Grad Pregrada nije predao Niskogradnji nedovršeni objekt mrtvačnice 2003. godine.

"Objekt je bio nedovršen, bez vode i sanitarna čvora i uopće nije bio u funkciji. Uredili smo podove, stropove, zidove, postavili pločice, uredili prostor za odar, a uređeno je i pročelje. Najviše poslova obavljeno je ljetos. Uređen je plato sa stubama, asfaltiran je prilaz i napravljena aleja u koju smo posadili 20 tužnih vrba", kazala je direktorica Niskogradnje Irena Krsnik. Uz groblje napravljeno je parkiralište, a prema riječima direktorice Irene Krsnik, planira se da se s glavne ceste napravi nova prilazna cesta do groblja.

"Na groblju u Stipernici ima 160 grobnih mjesta, od čega je 135 aktivnih mjesta, što znači da postoji veliki broj neiskorištenih mjesta. Razlog je gradnje groblja u Stipernici bio i rasterećenje groblja na Vinagori, koje je vrlo strmo i prepuno", kazala je Irena Krsnik. No, ove je godine u Stipernici bilo samo pet ukopa. Iako to selo sada ima jedno od najuređenijih groblja u gradu Pregradi, mještani Stipernice svoje pokojnike ukapaju i na pregradskom groblju.

(Izvor: D. Vincek - Večernji list)Povratak